x
Pan X: 66........6 łącznie ta liczba ma 2014 szóstek. sprawdzić czy jest kwadratem liczby naturanej
7 kwi 21:37
piotr: 66......6 = 6 * 11.....1
11......1 ← 2014 jedynek, ta liczba nie jest podzielna przez 6, bo nie jes podzielna przez 2,
ani 3, a więc dana liczna nie jest kwadratem.
7 kwi 21:44
Pan X: to udowodniłeś że nie jest kwadratem 2,3,6
7 kwi 21:46
Pan X: to jest z ligi zadaniowej wzięte i za łatwo by było tak jak piszesz choć to jest ok
7 kwi 21:47
Pan X: mnie jeden uczeń tym zaskoczył
7 kwi 21:47
piotr: jeżeli dana liczna jest kwadratem to jeśli się dzieli przez jakąś liczbę to otrzymany wynik też
się musi dzielić przez tą liczbę, w podanym przykładzie 6 dzieli tylko 66...6, a 11.....1 już
nie
7 kwi 21:50
piotr: no ja nie jestem belfrem
7 kwi 21:51
Mila:
2014*6=12084
1+2+8+4=15 suma cyfr danej liczby
Liczba jest podzielna przez 3 lecz nie jest podzielna przez 9,
nie może być kwadratem liczby naturalnej.
7 kwi 22:11
Eta:
2 sposób
666....66 −−− jest podzielna przez 2
ostatnie dwie cyfry tworzące liczbę 66 , która nie dzieli się przez 4
zatem taka liczba nie może być kwadratem liczby naturalnej
7 kwi 22:18
Pan X: Mila udowadnia że nie jest kwadratem 3 a Eta że nie jest kwadratem 2.
7 kwi 22:20
Pan X: a może ktoś pomoże moim tropem? :C √6*√111...1=k (2014 jedynek oczywiście)
7 kwi 22:22
piotr: Mila i Eta udowodniły, 2 i 3 są jednokrotnym dzielnikiem liczby 66......6, a żeby liczba
66......6 była kwadratem to i 2 i 3 musiały by być dzielnikami parzystokrotnymi czyli
2−krotnymi lub 4=krotnymi itd.
7 kwi 22:30
Pan X: Dziękuję
7 kwi 22:53