oblicz cosa/2, jesli cosa=3/5
Znawca: Oblicz cos α/2, jeśli cos α=3/5 i α∊<π;2π>.
Proszę o wytłumaczenie jak się robi tego typu zadania, bo nawet nie wiem od czego zacząć.
Gdzieś w internecie widziałem, żeby zastosować wzór na cos2α (wtedy wychodzi 2cos2(α/2)−1),
ale dalej nie wiem w czym mi to ma pomóc.
7 kwi 21:11
karty do gry: | | x | | 1 + cosx | |
cos2 |
| = |
| = ... |
| | 2 | | 2 | |
7 kwi 21:13
Znawca: Możesz mi jakoś przybliżyć skąd się wzięło to po prawej stronie równania?
7 kwi 21:20
karty do gry: przecież sam zapisałeś, że
Wystarczy przerzucić 1 na drugą strone i podzielić przez 2.
7 kwi 21:23
Znawca: Faktycznie

. Jestem ślepy. Wyszło dobrze. Dziękuję.
7 kwi 22:31