trugonometria
Pati18773: Dana jest funkcja f(x)=8cos
4x−8cos
2x+1. Liczba x
0 jest najmniejszym dodatnim miejscem
zerowym tej funkcji. Oblicz x
0 i cosx
0.
8cos
4x−8cos
2x+1=0 cos
2x=t t∊<0,1>
8t
2−8t+1=0 Δ=32
√Δ=4
√2
| | 2−√2 | | √2−√2 | | √2−√2 | |
cos2x= |
| => cosx=− |
| <0 ∉ cosx= |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 2+√2 | | √2+√2 | | √2+√2 | |
cos2x= |
| => cosx=− |
| <0 ∉ cosx= |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
| | √2−√2 | | √2+√2 | |
mam do wyboru te dwie odp. cosx= |
| i cosx= |
| ale nie wiem która z |
| | 2 | | 2 | |
nich jest dobra jak to sprawdzić ?
7 kwi 19:47
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że cos0 = 1 ... stąd ... im większa wartość cosinusa, tym dla mniejszego kąta (x0)
jest ona przyjmowana
7 kwi 19:50
Pati18773: i dlatego się bierze tą wiekszą wartość ?
7 kwi 19:55
kochanus_niepospolitus:
napisałem
cosinus jest funkcją malejącą na przedziale <0;π> ... skoro xo ma być najmniejszym (dodatnim)
miejscem zerowym, to szybciej cos x osiągnie wartość większą niż mniejszą.
7 kwi 19:58
Pati18773: widzę to i zrozumiałam dziękuję !
7 kwi 20:01
Pati18773: | | √2+√2 | |
a jeszcze jak z tego cosx= |
| wyznaczyć x ? |
| | 2 | |
7 kwi 20:16
jc:
cos 4x = 2 cos2x − 1 = 2(2 cos2 x − 1)2 − 1= 8 cos4x − 8 cos2x + 1
cos 4x = 0, x>0, najmniejsze x = π/8
7 kwi 22:06