Szybkie pytanie z geometrii przestrzennej.
Dawid: Szybkie pytanie z geometrii przestrzennej.
Witam, jeśli mamy trójkat równoramienny ABC, to czy wysokość opuszczona z wierzchołka A na bok
|BC| przecina go w połowie? Czyli czy ta wysokość jest symetralną odcinka |BC|, jeśli
oczywiście dalej ją poprowadzimy.
7 kwi 19:40
Jerzy:
Tak.
7 kwi 19:46
Janek191:
Tak, jeżeli BC jest podstawą tego Δ.
7 kwi 19:47
kochanus_niepospolitus:
jeżeli |AB| = |AC| to oczywiście, że tak
7 kwi 19:47
Dawid: podstawa to |AB|
|AC| i |BC| to ramiona tej samej dl
7 kwi 19:59
kochanus_niepospolitus:
to oczywiście, że .... nie
7 kwi 19:59
kochanus_niepospolitus:

gdyby y=x
to także a=b (patrz tw. pitagorasa)
i byśmy mieli trójkąt równoboczny
7 kwi 20:00