indukcja
nikt: Proszę udowodnić indukcyjnie, że
1
2+3
2+5
2…+(2∗𝑛−1)
2=1/3∗𝑛∗(4∗𝑛
2−1) dla 𝑛∈{1,2,3,…}.
z zapisaniem bazdy, kroku indukcyjnego, itd.
7 kwi 19:24
kochanus_niepospolitus:
1)
n = 2
2)
n=k
| | k(4k2−1) | |
12 + ... +(2k−1)2 = |
| |
| | 3 | |
3)
n=k+1
| | k(4k2−1) | |
L = 12 + ... +(2k−1)2 + (2k+1)2 = // z (2) // = |
| + (2k+1)2 = |
| | 3 | |
| | k(4k2−1) + 3(2k+1)2 | | 4k3 − k + 12k2 + 12k + 3 | |
= |
| = |
| = (*) |
| | 3 | | 3 | |
| | (k+1)(4(k+1)2 − 1) | | (k+1)(4k2+8k+3) | | 4k3 + 12k2 + 11k + 3 | |
P = |
| = |
| = |
| = (*) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
L=P
c.n.w.
7 kwi 19:57
: a wyjaśnisz , wszysstko np. dlaczego 1) n=2
gdzie jeset baza itp
7 kwi 19:58
kochanus_niepospolitus:
tfu ... oczywiście
1) n=1 miało być
7 kwi 19:59
nikt: 3) skad sie to wzielo
n=k+1
L = 12 ...+(2k−1)2 + (2k+1)2 =...
10 kwi 20:39
nikt: a nie powinno być +( 2k)2 = ... ?
10 kwi 20:45