Dany jest ciąg (a_n)
Krzysiek: Dany jest ciąg (an) o wyrazie ogólnym an=(n+7)(5−n) gdzie n∊N+. Suma wszystkich dodatnich
wyrazów tego ciągu jest równa
A. 32 B.79 C.90 D.125
Proszę o rozpisanie zadania, dzięki z góry.
7 kwi 18:44
Janek191:
n ∊ { 1,2,3,4]
więc
S = a1 + an + a3 + a4 = 32 + 27 + 20 + 11 = 90
7 kwi 18:48
Krzysiek: Mógłbyś wytłumaczyć mi to dokładniej?
7 kwi 19:05
Janek191:
1) Rozwiąż nierówność kwadratową . Spełniają ją tylko 4 liczby naturalne: 1,2,3,4.
2) Oblicz: a1,a2, a3 i a4 i wykonaj dodawanie.
7 kwi 19:45