Witam, ktoś wie? Jak zacząć w ogole
W trójkącie ABC punkty D, E leżą odpowiednio na bokach AB I AC tak, że |AD| : |DB| = 1:2 oraz
|AE| : |EC| = 2:1. Wyznacz jaką część pola trójkąta ABC stanowi pole czworokąta ADFE.
u,v− pola Δ zaznaczonych na rysunku.
PΔABC=P
| 2 | ||
PΔAEB= | P=2v+3u | |
| 3 |
| 1 | ||
PΔADC= | P=3v+u | |
| 3 |
| 2 | ||
2v+3u= | P | |
| 3 |
| 1 | ||
3v+u= | P stąd | |
| 3 |
| 1 | ||
v= | P | |
| 21 |
| 1 | 2 | 2 | 2 | |||||
2* | P+3u= | P ⇔3u= | P− | P | ||||
| 21 | 3 | 3 | 21 |
| 4 | ||
u= | P | |
| 21 |
| 2 | 4 | |||
PADFE=2v+u= | P+ | |||
| 21 | 21 |
| 2 | ||
PADFE= | P | |
| 7 |
| 2 | 4 | |||
2v+u= | P+ | P | ||
| 21 | 21 |