...
baleron : Do zbioru rozwiązań nierówności −3(x−8)(x−2)≤0 należy liczba
−3(x−8)(x−2)=0
x−8=0 ∨ x−2=0
x=8 ∨ x=2
−3(x−8)(x−2)≤0 dla x∈(−∞,2⟩∪⟨8,∞)
Z sugerowanych odpowiedzi (3, 0, 7 lub 4) jedynie 0 należy do powyższego rozwiązania.
Patrze na to i nie widze ktora liczba nalezy do rozwiązania, gdzie to 0? skad mam to wiedziec?
7 kwi 17:37
Janek191:

x ∊ ( −
∞, 2 > ∪ < 8, +
∞)
Do powyższego rozwiązania należy liczba 0 .
0 ∊ ( −
∞, 2 > ∪ <8, +
∞)
7 kwi 18:36
kochanus_niepospolitus:
w przedziale (−
∞,2> należy także liczba 0
7 kwi 18:37