Trudne pytanie teoretyczne (prawdopodobieństwo), proszę o pomoc
Laki: A więc mam dziwne pytanie co do problemu z prawdopodobieństwa. Treść zadania brzmi w skrócie:
rzucamy kostka sześcienną 4 razy, oblicz prawdopodobieństwo że przynajmniej raz wypadło 5 lub
6 oczek.
Jeśli robię to sposobem z internetu, czyli:
A − zdarzenie takie, że wypadnie co najmniej raz 5 lub 6 oczek
Liczymy A'' (nigdy nie wypadnie 5 lub 6 oczek)
Moc A'' = 4*4*4*4=256
I później tam wiadomo, P(A'') liczymy a potem
P(A) = 1−P(A'')
I wynik jest dobry.
Ale dlaczego nie wychodzi mi kiedy chcę bezpośrednio policzyć P(A)
W taki sposób, że moc A = 2*6*6*6
No bo przecież wystarczy, że raz wybierzemy spośród 5 i 6, a potem trzy razy może wypaść co
chce.
Nie rozumiem dlaczego mi nie wychodzi.
Nie uwzgledniam jakiejś możliwości? Kolejności?
Proszę o dokładne odpowiedzi. Ten problem nurtuje mnie już 2 dni.
7 kwi 17:18
Laki: W jaki sposób mogę policzyć bezpośrednio A,
Jeśli bardzo się upieram przy tym żeby nie liczyć A''?
7 kwi 17:20
g: Rozpisz wszystkie 64 możliwości i policz te w których chociaż raz jest 5 lub 6.
7 kwi 17:26
Laki: Jasne, już lecę rozpisywać 1296 możliwości. Mimo wszystko dziękuję za chęć pomocy
7 kwi 17:29
Laki: (Moc takiego zdarzenia A ma wynosić 1040, żeby wynik zgadzał się z odpowiedziami)
7 kwi 17:31
Adamm: chciałeś liczyć bezpośrednio, to licz
7 kwi 17:32
Adamm: odnośnie twojego: nie uwzględniasz możliwości
A=2*6*6*6+4*2*6*6+4*4*2*6+4*4*4*2=1040
7 kwi 17:38
Laki: Ale dlaczego 2*6*6*6 nie działa? Halo wielcy matematycy że strony. Czy jest zadaniem ponad
normę wielopłaszczyznowym i nieosiągalnym wytłumaczenie prostemu chłopakowi z liceum problemu
i zaspokojenie jego ciekawości świata? Mam nadzieję, że jakaś dobra dusza o wysokej potrzebie
pomocy światu pomoże mi to zrozumieć.
7 kwi 17:38
Laki: Oh, dziękuję. Napisałem to gdy Ty już odpisałeś.
Bardzo dziękuję i pozdrawiam. Ślę zdrowie i powodzenie.
7 kwi 17:39
Adamm: "wysoka potrzeba pomocy światu" heh
ja bym wolał go spalić
7 kwi 17:40
Adamm: chociaż to byłaby jakaś pomoc...
7 kwi 17:41