aaa
przyszłymakler: Dana jest funkcja f(x) = x2 + 2*(m+1)x +6m + 1.
Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których |x1 − x2| < 3
ja mam naprawdę krótkie pytanie, już nie liczmy delty ani nic
|x1 − x2|= √(x1 + x2)2 −4(x1x2) = 2√(m−2)(m+2) < 3
I z tego czegoś, gdy podniosę do kwadratu to wyjdzie tak jak należy (parametry wyjdą zgodne z
odpowiedzią) ale dlaczego tutaj nie muszę rozpatrywać (m−2)(m+2)≥0, ażeby wyrażenie miało
sens? Bo z tym ograniczeniem wychodzi mi źle, a gdy nie zważając na nie, podniosę do kwadratu
to wychodzi dobrze. Prosze o pomoc
7 kwi 16:57
Metis: Nie ma się co rozwodzić nad tym czemu źle wychodzi bo takie podnoszenie do kwadratu jest złym
nawykiem.
Podnosząc do kwadratu:
4(m−2)(m+2)<9 , stąd
−5/2<m<5/2
Podstawmy teraz "pierwszą lepszą" wartość z tego przedziału: niech to będzie m=1.
2√(1−2)(1+2)<3 ⇔ 2√(−1)*3<3 i mamy głupotę.
Dziedzina i wtedy możesz podnieść.
7 kwi 17:08
przyszłymakler: ale dramat...
to w takim razie trzeba rozwiązać to |x1− x2| wg. tego rozwinięcia wzoru, który podałęm, a
odpowiedź to częśc wspólna z wyrażeniem pod pierwiastkiem, prawda?
7 kwi 17:13
Adamm: musisz policzyć deltę tak czy siak
warunek na to by 2 pierwiastki istniały to Δ>0 (lub Δ≥0, nie jest powiedziane nic o
pierwiastkach
podwójnych)
7 kwi 17:17
Adamm: nie wymigasz się od tego, to jest podstawa podstaw
7 kwi 17:18
przyszłymakler: Delta jest nie ważna, interesuje mnie tylko ten warunek, ale dajmy na to, że delta należy od
−niesk, do 0 i od 4 do plus niesk. Coś to daje? Trudnosc mi sprawila ta wartosc bezwzgledna
7 kwi 17:19
przyszłymakler: Tzn Adamm, zadanie wymagało delty i ją zrobiłem i obliczyłem i było spoko, ale nie wstawiałem
tutaj całości zadania, a jedynie fragment który był dla mnie problematyczny
7 kwi 17:20
Adamm: Δ=4m2−16m≥0 dla m∊(−∞;−2>∪<2;∞)
teraz widzisz, jeśli pierwiastki istnieją, to wyrażenie musi być dodatnie, a musi być
7 kwi 17:21
relaa:
| | √Δ | |
Można również zauważyć, że |x1 − x2| = | |
| |. |
| | a | |
7 kwi 17:22
Adamm: słuchaj przyszłymakler
kwadrat jest zawsze dodatni
jeśli Δ≥0 to wszystko musi się zgadzać, i nie zastanawiamy się nad takimi bzdurami
bo wtedy faktycznie współczynniki są powiązane z rozwiązaniami
7 kwi 17:24
Metis: Jest ważna

Przecież później bierzesz część wspólną obu zbiorów − warunku który Ci stawiają i warunku, że
te pierwiastki istnieją
7 kwi 17:25
Adamm: możesz myśleć o tym jak o niewidzialnych sznurkach pociąganych za twoimi plecami bez
twojej wiedzy
widocznie nie rozumiesz po prostu tego wszystkiego, po prostu podążasz za schematami
nie mówię że to źle
7 kwi 17:30
przyszłymakler: dobra, pisałem właśnie całe zadanie i fragment którego nie rozumiem i mam jedną linijkę
√4m2 +8m + 4 −24m −4 < 3
a w następnej √4m2 − 16 < 3
......
i jak tu się nie wku***
Adamm, może jeszcze nie rozumiem wszystkiego tak jakbym chciał, ale takie naprawdę podstawy
ogarniam i coś mi nie pasowało tutaj, ok ok, szkoda gadać, ostatnio tak wiele błędów
rachunkowych mi się zdarza typu nawet nie przepisanie 'm' dramat
7 kwi 17:37