Uzasadnij
Kresca: Jeżeli a+b=0, to czy
| | −b+|1−b| | |
log |
| x log(1−2b)=0 ? |
| | b+|1+b| | |
Pełna treść zadania: Funkcja f określona w zbiorze liczb rzeczywistych, dana jest wzorem
f(x)=log(x+
√1+x2).
Uzasadnij, że jeśli a+b=0, to (f(a))
2+(f(b))
2=0.
7 kwi 16:33
Adamm: f2(a)+f2(b)=0 tylko gdy a=b=0
7 kwi 16:39
karty do gry: Co to za bzdura?
Area sinus hiperboliczny jest funkcją nieparzysta i rosnacą w całej swojej dziedzinie.
Dodatkowo f(0) = 0. Jeżeli zatem a + b = 0 i a ≠ 0 to
[f(a)]2 + [f(b)]2 = 2[f(a)]2 > 0
7 kwi 16:41
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że f2(x) ≥ 0 dla kazego x∊Df
aby, f2(a) + f2(b) = 0 musi zajść f2(a) = f2(b) = 0
7 kwi 16:42