wyrazenie algebraiczne
Hebek: Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej n liczba
(n−1)n(n+1)(n+2)+1
jest kwadratem liczby naturalnej.
nic mi z tego nie wychodzi
7 kwi 16:06
karty do gry: = (n2 + n + 2)(n2 + n) + 1 = (n2 + n + 1)2
7 kwi 16:08
Pytający:
= (n2 + n − 2)(n2 + n) + 1 = (n2 + n − 1)2
7 kwi 16:54
Hebek: jak do tego doszło? rozumiem że n(n+1) i (n−1)(n+2) ale skąd ten ostateczny wynik?
7 kwi 19:36
karty do gry: Źle wymnożyłem.
7 kwi 19:46
karty do gry: (a−b)2 = a(a − 2b) + b2
Przyjmij a = n2 + n oraz b = 1
7 kwi 19:47
Hebek: dziękuje
7 kwi 19:57