pochodna
Michał :): | | 1 | |
Witam , mam pewien problem z policzeniem pochodnej. Mam wzór f(x)=√ |
| x4−10x+29 |
| | 16 | |
cała funkcja jest pod pierwiastkiem.
| | 1 | | 1 | |
I robię sobie |
| * |
| x 3 − 10 jakoś tak ? Prosiłbym o pomoc  |
| | 2* moja funckja | | 4 | |
7 kwi 15:59
Michał :): ktoś coś ?
7 kwi 16:14
Adamm: po co ci ta pochodna?
musisz ją liczyć, czy to część zadania?
7 kwi 16:15
Michał :): część zadania
7 kwi 16:15
Michał :): jest to długośc odcinka którego odległość ma być najmniejsza
7 kwi 16:16
Adamm: w takim razie lepiej policzyć pochodną funkcji pod pierwiastkiem
mamy minimum dla x=
3√40
podobnie jest z f(x)
7 kwi 16:17
Michał :): Zadanie. Ma paraboli y={1}{4}x
2 wyznacz taki punkt P którego odległość od punktu
| | 1 | |
A(5,2) była najmniejsza. P przyjąłem sobie jako (x, |
| x2) i potem długośc AP wyszła |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
√ |
| x4−10x+29 i skoro wychodzi x=3√40 to nasz P ma współ(3√40, |
| *3√402) i |
| | 16 | | 4 | |
te
współrzędne troche brzydkie
7 kwi 16:23
Adamm: | | 1 | |
możesz to zapisać jako (23√5; |
| 3√25) |
| | 2 | |
7 kwi 16:25
Adamm: są dosyć ładne, szczerze
7 kwi 16:26
Michał :): fakt , nadal nie ciekawe ale trochę łądniejsze − dzięki
7 kwi 16:27