pochodna
Panda: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla ktorych równanie x3 − 3x + 2 = m
f(x) = x3 − 3x + 2 − m = 0
f'(x) = 3x2 − 3 = 3(x − 1)(x + 1)
z wykresu pochodnej wynika, ze f(x) osiąga wartośc max = 4 i minimalną = 0
Co dalej mam z tym zrobić?
7 kwi 15:46
Jerzy:
Jaka jest treść zadania ?
7 kwi 15:48
Panda: Treść zadania
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla ktorych równanie x3 − 3x + 2 = m ma dwa
pierwiastki ujemne i jeden dodatni
7 kwi 15:48
Jerzy:
Zacznij od rozłożenia na czynnki: (liniowy)* (kwadratowy).
Znając znak pierwiastka dla liniowego , nałożysz warunki dla kwadratowego.
7 kwi 15:50
Jerzy:

Niebieska linia, to : y = m
Pomiedzy nimi są spełnione warunki zadania.
7 kwi 15:55
Jerzy:
Nie traktuj postu 15:50 ( myslałem,że z prawej strony jest 0)
Analizuj funkcję, pod kątem takiego szkicu.
7 kwi 15:56
Panda: Rzeczywiście już mam wzór f(x) = (x − 1)2 (x+2)
Narysowałem wykres tej funkcji, przecina oś OY w 2, miejsca zerowe to 1 i −2, ale w 1 nie
przebija osi OX
jak teraz wyznaczyc m?
7 kwi 15:56
Panda: Już widzę o co chodzi, dziękuje
7 kwi 15:58