zadanie łatwe w celu treningu do matury zapraszam
h1: wykaz ze najmniejszą liczbą naturalną która posiada 1024 dzielniki naturalne jest 6469693230
7 kwi 15:21
g: zapewne dlatego bo 6469693230=2*3*5*7*11*13*17*19*23*29,
ale mniejsza liczba równa 2*3*4*5*7*9*11*13*16*17 też ma 1024 naturalnych dzielników.
7 kwi 15:34
g: a właściwie to obie mają 1023 dzielniki naturalne jeśli wykluczymy 1.
7 kwi 15:37
Mila:
Druga ma 5760 dzielników naturalnych.
7 kwi 18:38
g: Dlaczego 5760 dzielników? Zgodzę się jak zobaczę jakiś dzielnik, który nie jest iloczynem
podzbioru wymienionych liczb.
8 kwi 17:36
Pytający:
2*3*4*5*7*9*11*13*16*17=27*33*5*7*11*13*17
27*33*5*7*11*13*17 ma (7+1)(3+1)(1+1)5=23*22*25=1024 dzielniki.
8 kwi 17:53
Mila:
Przepraszam

Nie znalazłam kartki i nie wiem co tam sknociłam.
8 kwi 18:01