Dowód
Ysiad: | | 1 | | 1 | |
Udowodnij, że jeśli d+ |
| =5, to d3+ |
| =110. Po mojemu jak się podniesie wszystko do |
| | d | | d3 | |
| | 1 | |
trzeciej potęgi to wychodzi d3+ |
| =125 |
| | d3 | |
7 kwi 15:21
Jerzy:
Bo dla Ciebie: (a + b)3 = a3 + b3 , a to bzdura.
7 kwi 15:23
Ysiad: Wzór skróconego mnożenia! A ja sobie po prostu podniosłam wszystko do potęgo trzeciej :'D
dzięki
7 kwi 15:30
Mariusz:
(a+b)3−3a2b+3ab2=a3+b3
(a+b)3−3(a+b)ab=a3+b3
Powyższą równość można także wykorzystać do rozwiązania równania trzeciego stopnia
8 kwi 13:42
Mariusz:
W pierwszym równaniu powinien być minus
8 kwi 13:43