liczba a jest liczba wymierna gdy
Kamil: Liczba a=√x2+1 jest liczba wymierna gdy:
a) x= 1/2
b)x= 4/3
c)x=7
d)x=−1
7 kwi 15:14
kochanus_niepospolitus:
podstaw kolejne liczby i sprawdź
7 kwi 15:14
krzyhu: −1 kolego
7 kwi 15:15
Kamil: dzieki
7 kwi 15:16
g: 4/3
7 kwi 15:18
Kamil: mi wychodzi −1
7 kwi 15:20
Jerzy:
Odp: b)
7 kwi 15:35
Mila:
b)
Kamil dla x=−1 masz :
√(−1)2+1=
√1+1=
√2∉W
7 kwi 16:57
Mariusz:
Licznik i mianownik musi należeć do tzw trójki pitagorejskiej
ale zarówno licznik jak i mianownik nie może być liczbą największą w tej trójce
8 kwi 13:06