Rozwiazaniami rownanie
sdqw: Rozwiazaniami rownanie (−x3−4x)(x3+8)=0 są liczby....
7 kwi 14:44
Jerzy:
x = 0 lub x = −2
7 kwi 14:46
sdqw: moge prosić o obliczenia?
7 kwi 14:46
Jerzy:
⇔ −x(x2+4)(x3 + 8) = 0
−x = 0 ⇔ x = 0
x2 + 4 = 0 ( brak mrozwiązań)
x3 + 8 = 0 ⇔ x3 = −8 ⇔ x = 3√−8 = −2
7 kwi 14:50
Metis:
(−x3 − 4x)(x3 + 8) = 0 ⇔ −x3 − 4x = 0 v x3 + 8 = 0 ⇔ −x(x2 + 4) = 0 v x3 + 23 = 0 ⇔
−x(x2 + 4) = 0 v (x + 2)(x2 − 2 x + 4) = 0 , zatem
−x = 0 v x + 2 = 0
x = 0 v x = −2
⋀x∊R x2 + 4 > 0 ⋀x∊R x2 − 2 x + 4 > 0
7 kwi 14:52
Jerzy:
A po co tyle rozpisywania ?
7 kwi 14:53
sdqw: dzieki
7 kwi 14:55