Zadanie z matury próbnej 2017
Macjag: Trapez posiada podstawy AB 20 i CD 12 oraz boki AD 14 i CB 10.
A)oblicz pole trapezu.
B) wykaz ze (sin α)(sin β) > sin30° gdzie kat DAB to α i ABC β
7 kwi 14:22
Mila:
Możesz dać linka do tej matury?
7 kwi 15:10
Adamm:

tworzymy "trójkąt" z ramion oraz różnicy podstaw
| | √(14+10+8)*(14+10−8)*(14−10+8)*(−14+10+8) | |
ze wzoru Herona PΔ= |
| =16√6 |
| | 4 | |
P=...
7 kwi 15:16
Jerzy:
To oczywiście jeden ze sposobów.
7 kwi 15:19
Adamm: Jerzy, pokaż inny, chętnie go obejrzę
pomysłów nigdy za mało
7 kwi 15:22
Jerzy:
Oznaczamy te dwa odcinki ( podstawy trójkątów ) jako x i y
Potem twierdzenie Pitagorasa dla obu trójkątów, eliminacja h i zwiazek:
x + y = 8 eliminuje jedną z dwóch niewiadomych.
Mająć x i y jest po zadaniu.
7 kwi 15:25
Adamm: faktycznie
wiele zadań geometrycznych rozwiązałem wprowadzając jedynie nowe zmienne
to dobry sposób
7 kwi 15:29
Jerzy:
Można by sie jedynie spierać, czy Twoj nie jest prostszy ( nie liczyłem tego moim )
7 kwi 15:30
Mila:
Jerzy,kąt β jest rozwarty, to zadanie jest lekko podchwytliwe.
Dlatego prosiłam o linka, może inne dane.Raczej nie dałabym takiego zadania na maturę.
7 kwi 15:48
Mila:
Tradycyjnie uczniowie takie zadanie rozwiązują sposobem Jerzego i będą tu mieli problem.
Ja korzystam w takim zadaniu z Herona w odniesieniu do odpowiedniego Δ.
7 kwi 15:52
Jerzy:
Witaj
Mila 
... nawet nie zwróciłem na to uwagi.
7 kwi 15:52
Adamm: no tak
jeśli zapisze się to sposobem Jerzego
x+y=8
x2+h2=142
y2+h2=102
x2−y2=4*24
x−y=12>8=x+y ⇒ 0>y sprzeczność !
7 kwi 16:00
Mila:
Poradzą sobie, jeżeli obliczą tylko odcinek AE. E−spodek wysokości DE.
7 kwi 16:03
Adamm: jednak ciekawe jest to, że y jest w pewien sposób powiązany geometrycznie z tym trapezem, nawet
jeśli wyszedł ujemny
często to się zdarza
7 kwi 16:10
Eta:

10
2−x
2=14
2−(8+x)
2 ⇒ x=2 to h
2=10
2−2
2 ⇒
h=4
√6
P=16*4
√6=64
√6
| | h | | h | | h2 | | 48 | |
sinβ= |
| i sinα= |
| to sinα*sinβ= |
| = |
| |
| | 10 | | 14 | | 140 | | 70 | |
zatem sinα*sinβ>sin30
o
c.n.w
7 kwi 19:11
Macjag: Dostałem to zadanie na sprawdzianie w technikum jako poziom podstawowy. Postaram sie zrobić
zdjęcie tego.
7 kwi 20:41
Mila:

Możesz też tak:
CE||AD
|EB|=8
1) P
ΔEBC:
P
Δ=
√16*(16−8)*(16−10)*(16−14)=
√16*8*6*2=16
√6
4*h=16
√6
h=4
√6
P
AECD=12*4
√6=48
√6
P
ABCD=16
√6+48
√6=64
√6
2)
Rysunek nie jest dobry, β−kąt rozwarty.
Jednak wartości sinusów pozostaną jak obliczyłam.
Zastanów się dlaczego.
7 kwi 21:32