zrobiłam 1/2sin15°cos30°/cos(10°+20°). To na dolenze wzoru jest, no i wychodzi
1/2sin15°cos30°/cos30°, więc cos30° skracamy i zostaje 1/2sin15°. I nie potrafię obliczyć tego
sin15°.
| ||||||||
= | ... i teraz policz. | |||||||
| cos30 |
| 1−cos30o | ||
wiec sin15o= √ | ||
| 2 |
| √6−√2 | ||
sin15o= | ||
| 4 |
| 1 | 1 | |||
sin15*cos15 = | *2sin15cos15 = | sin30 | ||
| 2 | 2 |
| ||||||||||||||
= | = 0,2886752 | |||||||||||||
|
| 1 | sin30 | 1 | 1 | √3 | ||||||
= | * | = | *tg30 = | * | = 0,288675 | |||||
| 2 | cos30 | 2 | 2 | 3 |