Zadanie z pochodną
Weronika: Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość a. Wyznacz taką wysokość
ostrosłupa, dla której jego objętość jest największa i uzasadnij, że kąt między przeciwległymi
krawędziami bocznymi jest rozwarty.
7 kwi 09:42
Jerzy:
Z czym masz problem ?
7 kwi 10:07
Weronika: Jerzy, czy ty mógłbyś choć raz rozwiązać zadanie, jak cię ktoś o to prosi? A nie dręczyć i
zadawać takie pytania, że jeszcze bardziej nie wie się o co chodzi? Czasami najlepiej rozumie
się zadanie jak zobaczy się rozwiązanie. Nie traktuj każdego jak lenia, który przyszedł tu po
to żeby spisać zadanie i nawet nie zastanowić się o co chodzi w rozwiązaniu.
Pozdrawiam
7 kwi 10:27
Jerzy:
Często rozwiązuję zadania, ale mimo wszystko jestem zwolenikiem pomagania (wspólnego
rozwiazywania z autorem postu, bo to daje największą korzyśc).Podawanie rozwiazania "na tacy"
nie jest dobrą metodą dydaktyczna.
Chętnie Ci pomogę, bo po to jestem na forum , aby pomagać, a nie jak twierdzisz dręczyć
kogokolwiek. Jestem daleki od tego.
7 kwi 10:37
Jerzy:
Przez chwilę się zastanów, co potrzebujesz znać , aby obliczyć objetość tej bryly ,
a potem spróbuj ustalić , jak zanając krawędź boczna, wyznaczyć te wielkości.
Ponadto treśc zadania już sugeruje, ze zmienna niezależna bedzie kat, jaki tworzy krawędź
boczan z podstawą.
7 kwi 10:40
Weronika : Do wyznaczenia objętości potrzebna mi hest jedna niewiadoma. A tu mam 3 − krawędź boczną,
krawędź podstawy i wysokość. Pitagoras mnie chyba jakoś specjalnie nie ratuje, dalej mam dwie
niewiadome
7 kwi 10:45
Jerzy:

Spokojnie , już wyżej napisałem ,że wyrazimy objetość tej bryły tylko od jednej zmiennej.
Popatrz na rysunek, jak sądzisz , co to jest x ( pamiętaj,że w podstawie jest kwadrat)
7 kwi 10:52
Weronika : X to połowa przekątnej
7 kwi 11:00
Jerzy:
OK.
| | H | |
Z trójkąta mamy: |
| = sinα ⇔ H = a*sinα ( czyli wysokość już mamy ) |
| | a | |
Teraz zastanów się, jak znając x obliczyć krawędź podstawy.
7 kwi 11:05
Weronika : Jeżeli krawędź podstawy to np b, to x = b √2 / 2
7 kwi 11:09
Jerzy:
Uważaj:
x to połowa przekatnej podstawy, czyli kwadratu:
| d | |
| = x = a*cosα ⇔ d = 2xcosα |
| 2 | |
no ale: d = k
√2 ( gdzie k − krawędź podstawy )
k
√2 = 2xcosα ..... i z tego oblicz k ( krawędź podstawy)
7 kwi 11:13
Jerzy:
Trzecia linijka: d = 2acosα oczywiście
Ostatnia: k√2 = 2acosα oczywiście.
7 kwi 11:15
ax:
Można jeszcze dosypać garść papryki, posolić, popieprzyć ... i za okno wypieprzyć
7 kwi 11:17
Weronika : Ok, mam. Później już tylko podstawić do wzoru na objętość i policzyć pochodną?
7 kwi 11:30
Jerzy:
Dokładnie tak, potem szukasz maksimum, obliczasz H ( takie było pytanie),
na końcu uzasadnienie o kącie. Bolało ?
7 kwi 11:32
Tadeusz:
| | x2 | |
a2=h2+ |
| ⇒ 2a2=2h2+x2 ⇒ x2=2a2−2h2 |
| | 2 | |
| | 2 | |
V'(h)=0 ⇒ |
| a2=2h2 ⇒ a2=3h2 |
| | 3 | |
7 kwi 11:33
Weronika : Jeszcze nie koniec żeby oceniać czy bolało

pochodna z
23 a
3 sin α cos
2α
O ile dobrze wyliczyłam, to
−4 a
3 cos α sin α ?
Czy warto zamieniać to na −2a
3 sin 2α ?
7 kwi 11:41
Tadeusz:
| | √3 | |
Skoro tak to cosα= |
| jeśli nie chcesz odczytywać z tablic i tak określić kąt 2α |
| | 3 | |
cos2α=cos
2α−sin
2α
| | 3 | | 6 | | 1 | |
cos2α= |
| − |
| =− |
| cos2α<0 zatem kąt rozwarty |
| | 9 | | 9 | | 3 | |
7 kwi 11:42
Jerzy:
Objetość dobrze, pochodna źle.
| | 2 | |
V'(α) = |
| a3(cos3α − 2sin2αcosα) |
| | 3 | |
Przeanalizuj też sposób Tadeusza, może bardziej Ci odpowiada .
7 kwi 11:56