matematykaszkolna.pl
Zadanie z pochodną Weronika: Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość a. Wyznacz taką wysokość ostrosłupa, dla której jego objętość jest największa i uzasadnij, że kąt między przeciwległymi krawędziami bocznymi jest rozwarty.
7 kwi 09:42
Jerzy: Z czym masz problem ?
7 kwi 10:07
Weronika: Jerzy, czy ty mógłbyś choć raz rozwiązać zadanie, jak cię ktoś o to prosi? A nie dręczyć i zadawać takie pytania, że jeszcze bardziej nie wie się o co chodzi? Czasami najlepiej rozumie się zadanie jak zobaczy się rozwiązanie. Nie traktuj każdego jak lenia, który przyszedł tu po to żeby spisać zadanie i nawet nie zastanowić się o co chodzi w rozwiązaniu. Pozdrawiam
7 kwi 10:27
Jerzy: Często rozwiązuję zadania, ale mimo wszystko jestem zwolenikiem pomagania (wspólnego rozwiazywania z autorem postu, bo to daje największą korzyśc).Podawanie rozwiazania "na tacy" nie jest dobrą metodą dydaktyczna. Chętnie Ci pomogę, bo po to jestem na forum , aby pomagać, a nie jak twierdzisz dręczyć kogokolwiek. Jestem daleki od tego.
7 kwi 10:37
Jerzy: Przez chwilę się zastanów, co potrzebujesz znać , aby obliczyć objetość tej bryly , a potem spróbuj ustalić , jak zanając krawędź boczna, wyznaczyć te wielkości. Ponadto treśc zadania już sugeruje, ze zmienna niezależna bedzie kat, jaki tworzy krawędź boczan z podstawą.
7 kwi 10:40
Weronika : Do wyznaczenia objętości potrzebna mi hest jedna niewiadoma. A tu mam 3 − krawędź boczną, krawędź podstawy i wysokość. Pitagoras mnie chyba jakoś specjalnie nie ratuje, dalej mam dwie niewiadome
7 kwi 10:45
Jerzy: rysunek Spokojnie , już wyżej napisałem ,że wyrazimy objetość tej bryły tylko od jednej zmiennej. Popatrz na rysunek, jak sądzisz , co to jest x ( pamiętaj,że w podstawie jest kwadrat)
7 kwi 10:52
Weronika : X to połowa przekątnej
7 kwi 11:00
Jerzy: OK.
 H 
Z trójkąta mamy:

= sinα ⇔ H = a*sinα ( czyli wysokość już mamy )
 a 
x 

= cosα ⇔ x = a*cosα
a 
Teraz zastanów się, jak znając x obliczyć krawędź podstawy.
7 kwi 11:05
Weronika : Jeżeli krawędź podstawy to np b, to x = b 2 / 2
7 kwi 11:09
Jerzy: Uważaj: x to połowa przekatnej podstawy, czyli kwadratu:
d 

= x = a*cosα ⇔ d = 2xcosα
2 
no ale: d = k2 ( gdzie k − krawędź podstawy ) k2 = 2xcosα ..... i z tego oblicz k ( krawędź podstawy)
7 kwi 11:13
Jerzy: Trzecia linijka: d = 2acosα oczywiście Ostatnia: k2 = 2acosα oczywiście.
7 kwi 11:15
ax: Można jeszcze dosypać garść papryki, posolić, popieprzyć ... i za okno wypieprzyć emotka
7 kwi 11:17
Weronika : Ok, mam. Później już tylko podstawić do wzoru na objętość i policzyć pochodną?
7 kwi 11:30
Jerzy: Dokładnie tak, potem szukasz maksimum, obliczasz H ( takie było pytanie), na końcu uzasadnienie o kącie. Bolało ?
7 kwi 11:32
Tadeusz: rysunek
 x2 
y=

2 
 x2 
a2=h2+

⇒ 2a2=2h2+x2 ⇒ x2=2a2−2h2
 2 
 1 
V=

(2a2−2h2)*h
 3 
 2 2 
V=

a2h−

h3
 3 3 
 2 
V'(h)=

a2−2h2
 3 
 2 
V'(h)=0 ⇒

a2=2h2 ⇒ a2=3h2
 3 
7 kwi 11:33
Weronika : Jeszcze nie koniec żeby oceniać czy bolało pochodna z 23 a3 sin α cos2α O ile dobrze wyliczyłam, to −4 a3 cos α sin α ? Czy warto zamieniać to na −2a3 sin 2α ?
7 kwi 11:41
Tadeusz:
 a 
masz więc h=

3 
 3 
Skoro tak to cosα=

jeśli nie chcesz odczytywać z tablic i tak określić kąt 2α
 3 
 6 
to sinα=

3 
cos2α=cos2α−sin2α
 3 6 1 
cos2α=

=−

cos2α<0 zatem kąt rozwarty
 9 9 3 
7 kwi 11:42
Jerzy: Objetość dobrze, pochodna źle.
 2 
V'(α) =

a3(cos3α − 2sin2αcosα)
 3 
Przeanalizuj też sposób Tadeusza, może bardziej Ci odpowiada .
7 kwi 11:56