Granica
5-latek: Oblicz granice ciagu
a
n= 1+0,5+0,25+.....+(0,5)
n}{1+2+3+....+n}
W liczniku mam wzor na sume ciagu geometrycznego (skonczonego )
| | 1−qn | | 1−qn | |
S= a1* |
| = |
| = 2(1−qn} |
| | 1−q | | 1/2 | |
| | 1 | |
wiec an= 2(1−qn}* |
| = 4*(1−qn}{n2+n} |
| | n2+n | |
| | 4(1−qn | | 4 | |
limn→∞ |
| = |
| =0 |
| | n2+n | | ∞ | |
6 kwi 23:16
karty do gry: ?
6 kwi 23:18
5-latek: Tzn gdzies jest zly zapis ?
6 kwi 23:19
6 kwi 23:21
karty do gry: Raczej nie. W ostateczności można się przyczepić do miejsca w któym postawiasz wartość 0.5 za
q.
Jeżeli juz podstawiamy to za każde q a nie za wybrane.
Nie rozumiem jednak po co tyle obliczeń. Licznik jest ograniczony, mianownik rozbieżny do ∞,
więc granica to 0.
6 kwi 23:22
6 kwi 23:24
5-latek: Dobrze . dzieki

No tak Ty to widzisz od razu , ale ja niestety nie i musze liczyc
6 kwi 23:25
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
| | 1 | |
Ale czemu w liczniku jest 1−( |
| )n+1 ? |
| | 2 | |
6 kwi 23:28
Mila:
Liczysz ile masz wyrazów w sumie.
7 kwi 13:50