stereometria, 3 liceum
Natalia: Dobry wieczór ! Piszę z prośbą o pomoc w rozwiązaniu zadania, bo kompletnie się na nim
zawiesiłam i żadnym sposobem nie mogę go ruszyć.
Treść brzmi: Pole graniastosłupa czworokątnego prostokątnego wynosi P=36cm2 Objętość tego
graniastosłupa wynosi V=192 cm3. Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa.
Wydaje mi się, że pole przekroju to a{2}*h=36
a√2h=36/√2
ah=36/√2*√2/√2
ah=18√2
h=18√2/a
I dalej jestem w kropce. Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam!
6 kwi 23:16
5-latek: Gdzie ten przekroj ?
Przeczytaj jeszcze raz tresc zadania
6 kwi 23:18
Natalia: Mój błąd. zadanie brzmi: Pole przekroju graniastosłupa czworokątnego prostokątnego (...).
Więcej danych brak, to jest cała treść.
6 kwi 23:23
Natalia: Nikt nie ma pomysłu na rozwiązanie ?
6 kwi 23:51