prawdopodobieństwo
Michał :): Rzucamy 5 razy symetryczną , sześcienną kostką do gry.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
polegającego
na wyrzuceniu co najmniej dwa razy scianki z pięcioma oczkami , jeżeli wiadomo, że scianka z
sześcioma
oczkami rówiez wypadła co najmniej dwa razy.
IΩI=6
5
Więc mamy coś takiego − 2x5oczek i 2x6oczek i zostaje jeden rzut . Więc chyba trzeba coś
własnie
z tym rzutem pokombinować . Ma ktoś jakiś fajny pomysł ?
6 kwi 22:30
kochanus_niepospolitus:
Po pierwsze ... masz tutaj prawdopodobieństwo warunkowe, więc |Ω| do niczego Ci się nieprzyda
6 kwi 22:41
Michał :): oj , pośpieszyłem się...
6 kwi 22:45
kochanus_niepospolitus:
| | | | 5*4 | | 3*2 | | 5*4 | | 5*4 | | 5* |
| * |
| + |
| + |
| | | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| |
P(A|B)= |
| = |
| | | | 5*4 | | 5*4 | | 53* |
| +52* |
| +5*5 +1 | | | 2 | | 2 | |
| |
zastanów się co prezentuje każde z tych wyrażeń w liczniku i w mianowniku
6 kwi 22:46
kochanus_niepospolitus:
| | 5*4 | |
tfu ... na samym początku w liczniku winno być 4* |
| + ... |
| | 2 | |
6 kwi 22:46
Michał :): No mam częsc wspólną tych zdarzeń , przez prawd. zdarzenia b
6 kwi 22:47
Michał :): Tylko zaraz muszę to przeanalizować...
6 kwi 22:48
kochanus_niepospolitus:
| | 5*4 | | 3*2 | |
4* |
| * |
| <−−− wylosujemy dowolną liczbę oczek różną od 5 i 6 ; razy |
| | 2 | | 2 | |
'umiejscowienie' 5 oczkowych rzutów ; razy 'umiejscowienie' 6 oczkowych rzutów
| 5*4 | |
| <−−− mamy trzy razy 5 oczek i dwa razy 6 oczek (stąd same 1*1*1*... których nie |
| 2 | |
piszę) ; razy 'umiejscowienie' 6 oczkowych rzutów
| 5*4 | |
| <−−− mamy dwa razy 5 oczek i trzy razy 6 oczek (stąd same 1*1*1*... których nie |
| 2 | |
piszę) ; razy 'umiejscowienie' 5 oczkowych rzutów
Spróbuj samemu przeanalizować mianownik.
6 kwi 22:52
Michał :): Nie dojde do tego , 6pkt za zadanko więc troche jest złożone. Mógłbyś mi wytłumaczyć twój tok
rozumowania ?
Tylko proszę najprościej jak potrafisz
6 kwi 22:54
Michał :): Dobra moment juz sprawdzam
6 kwi 22:54
Michał :): A nie moge tego zrobić że np dla dwóch szóstek wybieram miejsca
| | | | | |
w czyli np. | potem dla dwóch piątek to bedzie | czy tutaj takie cos nie przejdzie |
| | | |
?

/
6 kwi 23:02
Michał :): Nie dobra nie przejdzie...
6 kwi 23:03
Pytający:
To samo, co napisał Kochanus:
A − przynajmniej 2 piątki
B − przynajmniej 2 szóstki
A∩B − przynajmniej 2 piątki i przynajmniej 2 szóstki
|A∩B|=
| | | | | | | | |
= | *4+ // miejsce dla 2 piątek na | sposobów, dla 2 szóstek na | , piąta |
| | | | |
liczba na 4 sposoby (≠5 i ≠6)
| | | | | |
+ | + // miejsce dla 2 piątek na | sposobów, 3 szóstki na pozostałych miejscach |
| | | |
| | | | | |
+ | // miejsce dla 3 piątek na | sposobów, 2 szóstki na pozostałych miejscach |
| | | |
|B|=
| | | | | |
= | *53+ // miejsce dla 2 szóstek na | sposobów, liczby ≠6 na pozostałych 3 |
| | | |
miejscach
| | | | | |
+ | *52+ // miejsce dla 3 szóstek na | sposobów, liczby ≠6 na pozostałych 2 |
| | | |
miejscach
| | | | | |
+ | *5+ // miejsce dla 4 szóstek na | sposobów, liczby ≠6 na pozostałym miejscu |
| | | |
| | | | | |
+ | // miejsce dla 5 szóstek na | sposobów |
| | | |
7 kwi 00:23