dwa zadania
fokus: I/ Wykaż,że liczba 291
8+3*291
4−4 jest podzielna przez 200
II/ Wykaż,że jeśli sinα+cosα=k
| | 1+2k2−k4 | |
to sin4α+cos4α= |
| |
| | 2 | |
6 kwi 22:28
Adam: (2914−1)(2914+4)
292*290*(2912+1)(2914+4)
w dodatku możemy powiedzieć że 2914+4 jest podzielne przez 5
6 kwi 23:27
Bos:
Nie wystarczy powiedzieć, że 2914 + 4 jest podzielne przez 5, trzeba to stwierdzenie
uzasadnić
6 kwi 23:34
Adam: 2914−1=...
5|2914−1
itd.
6 kwi 23:37
Mila:
(300−9)8+3*(300−9)4−4
Wystarczy wykazać,, że suma :
98+3*94−4 jest podzielna przez 200.
6 kwi 23:38
Adam: trzeba uzasadnić
6 kwi 23:39
Bos:
wciąż nie widać Adamie, itd nie jest jasne
6 kwi 23:51
Adam: z postu 23:37 wynika podzielność przez 5 dla 2914+4
6 kwi 23:53
Bos:
Adamie, umiesz uzasadnić, czy nie?
6 kwi 23:58
Adam: teraz niestety tego nie uzasadnię bo piszę z telefonu
7 kwi 00:02
5-latek: 2914 to cyfra jednoci tej liczby wynosi 1 dodajesz jeszce do tej liczby 4 to cyfra
jednosci liczby 2914+4 wynosi 5
Masz podzielnosc tej liczby 2914+4 przez5
7 kwi 00:02
Bos:
ale to Adam miał uzasadnić,
7 kwi 00:10