Trudna nierówność z wartością bezwzględną. |x^2-3x+2|>=|x-1|
Dawid: Trudna nierówność z wartością bezwzględną.
|x2−3x+2|>=|x−1|
6 kwi 21:36
Adamm: |x2−3x+2|≥|x−1|
|x−1|*|x−2|≥|x−1|
x=1 lub |x−2|≥1
x=1 lub x−2≥1 lub x−2≤−1
x=1 lub x≥3 lub x≤1
x∊(−∞;1>∪<3;∞)
6 kwi 21:42
Saizou :
|x2−3x+2|−|x−1|≥0
|(x−1)(x−2)|−|x−1|≥0
|x−1|•|x−2|−|x−1|≥0
|x−1|(|x−2|−1)≥0, wyrażenie |x−1|≥0, zatem wystarczy rozwiązać tylko nierówność
|x−2|−1≥0
|x−2|≥1
x−2≥1 lub x−2≤−1
x≥3 lub x≤−1
x ∊ .....
6 kwi 21:43
Zdzisław: |x2−3x+2|−|x−1|≥0
x2−3x+2=0
Δ=1 ⇒ √Δ=1
x1=1
x2=2
|(x−1)(x−2)|−|x−1|≥0
|x−1| * |x−2| − |x−1|≥0
|x−1|(|x−2| − 1)≥0
|x−1|≥0 ∨ |x−2| − 1≥0
itd..
6 kwi 21:44
piotr: |(x−1)(x−2)| ≥ |x−1|
|x−1|(|x−2|−1) ≥0
|x−2|−1 ≥0
x≤1 lub x≥3
6 kwi 21:47
Dawid: Adamm wyszlo mi podobnie, tylko przedział do <−oo;2) u <3,+00)
6 kwi 21:47
Dawid: zobacz czy masz gdzies blad, czy ja mam moze
6 kwi 21:48
Adamm: nie zgadzam się z kolegami na górze
piotr, Saizou, co jeśli |x−2|−1<0 ale x=1 ? wtedy nierówność byłaby spełniona
6 kwi 21:50
Adamm: oczywiście w tym przypadku nie jest, ale nie można tego nie rozpatrywać
6 kwi 21:51
6 kwi 21:54
Saizou :
Adamm za pewne wiesz że iloczyn dwóch liczb jest nieujemny, gdy są one tego samego znaku
lub są zerami (niekoniecznie jednocześnie).
Z definicji wartości bezwzględnej wiemy, że |x−1|≥0 (dla każdego x),
wiec pozostaje tylko przypadek, gdy |x−2|−1≥0
6 kwi 21:56
Adamm: posprawdzaj kiedy x2−3x+2>0 oraz x−1>0
jest źle, opuszczasz nierówności ze złymi znakami
6 kwi 21:56
Adamm: Saizou, chyba się nie dogadamy
załóżmy mamy |x−1|*(|x−1,5|−1)≥0
spróbuj z tym
6 kwi 21:57
piotr: gdzie to niby jest błąd Adamm
6 kwi 22:00
piotr: Dawid licząc Twoim sposobem musisz rozpatrzyć 4 przypadki:
1) |x2−3x+2|>=|x−1| ∧ *(x2−3x+2 ≥ 0 ∧ x−1 ≥ 0)
2) |x2−3x+2|>=|x−1| ∧ *(x2−3x+2 < 0 ∧ x−1 ≥ 0)
3) |x2−3x+2|>=|x−1| ∧ *(x2−3x+2 < 0 ∧ x−1 < 0)
4) |x2−3x+2|>=|x−1| ∧ *(x2−3x+2 ≥ 0 ∧ x−1 < 0)
6 kwi 22:09
Adamm: piotr, błąd jest w tym że nie został rozpatrzony przypadek gdy x=1
6 kwi 22:10
Adamm: chociaż może został rozpatrzony, po prostu nie zapisany
czepiam się głównie Saizou
6 kwi 22:12
Saizou :
Adamm oddaje Ci honor, już wiem o co Ci chodziło,
w sumie to napisałem, ale nie zastosowałem. Takie konsekwencje studiów
6 kwi 22:13
piotr: Adamm, jeśli nie rozumiesz tego przejścia:
|x−1|(|x−2|−1) ≥0
|x−2|−1 ≥0
to zapiszę to tak:
|x−1|(|x−2|−1) ≥0
( |x−1| >0 ∧ (|x−2|−1) > 0 ) ∨ ( |x−1| < 0 ∧ (|x−2|−1) < 0 ) ∨ ( |x−1| = 0) ∨ (|x−2|−1) = 0 )
( x∊R ∧ (|x−2|−1) > 0 ) ∨ ( x∊∅ ∧ (|x−2|−1) < 0 ) ∨ ( x = 1) ∨ (x = 3 )
( x∊R ∧ (|x−2|−1) > 0 ) ∨ ( x∊∅ ) ∧ ( x = 1) ∧ (x = 3 )
((|x−2|−1) > 0 ) ∨ ( x = 1) ∨ (x = 3 )
6 kwi 22:24
5-latek: Saizou
czy zapis piotra Ci kogos przypomina ?
6 kwi 22:56
Saizou :
Oczywiście, że
pigora
7 kwi 11:49
Tadeusz:
to raczej nie
pigor ... On używał
→ i
⇒
7 kwi 12:10