Znajdz trzeci bok trojkata
halko: Witam.
W trojkacie ABC dane sa: |AB|=1,75 |BC|=2√2 |<ABC| = 135 . Oblicz |AC| i zakodu kolejne cyfry
wyniku podanego w zapisie dziesietnym.
Tak wiec skorzystalem z twierdzenia cosinusow na ten trzeci bok ale wyszlo mi calkiem inaczej i
nie wiem czy dobrze to zrobilem. W odpowiedzi jest 425
Prosze o pomoc Pozdrawiam
6 kwi 21:12
halko: pomoze ktos?
6 kwi 21:30
Janek191:

c = 1,75
a = 2
√2
β = 135
o
b
2 = a
2 + c
2 −2 a*c cos β
| | 49 | | 7 | |
b2 = 4*2 + |
| − 2* 2√2* |
| * cos ( 90o + 45o) = |
| | 16 | | 4 | |
| | √2 | |
= 8 + 3.0625 − 7√2*( − |
| ) = 15 + 3,0625 = 18,0625 |
| | 2 | |
b = 4,25
6 kwi 21:43
halko: dzieki
6 kwi 22:01