w trójkącie ABC dane są: wierzchołek A=(1;0), równanie x+3y-1=0 boku BC i wektor
jakubkoksik: w trójkącie ABC dane są: wierzchołek A=(1;0), równanie x+3y−1=0 boku BC i wektor wysokości
CD=[2;−2]
znajdz równanie pozostałych boków.
proszę o pomoc. nie wiem jak zacząć ;c
6 kwi 20:47
Adamm: zgodnie z treścią punkty A, B, C są współliniowe, i wektor wysokości nie może być
dany jako <2;−2>
6 kwi 21:06
Tadeusz:
sprawdź treść
6 kwi 21:07
jakubkoksik: taka jest treść zadania w książce. punkt ABC nie sa współniliowe tylko są wierzchołkami tego
trójkata.
i jeszcze pytanie czemu wektor CD nie może byc [2;−2] ?
6 kwi 21:11
Adamm: punkty A, B, C są współliniowe
kropka
6 kwi 21:11
jakubkoksik: przepisałem polecenie kropka w kropke
6 kwi 21:11
Adamm: to zostaw to zadanie, nierozwiązywalne
6 kwi 21:12
jakubkoksik: skąd taki wniosek? bo nie rozumiem
6 kwi 21:12
Adamm: nie mam zamiaru się z tobą kłócić człowieku, coś już powiedziałem
są współliniowe
oznacza to że leżą na jednej linii ⇒ tworzą trójkąt zdegenerowany
(taki którego jeden z boków jest równy sumie dwóch innych)
nawet jeśli zaakceptować taki trójkąt, to wektor wysokości taki być nie może
6 kwi 21:17
jakubkoksik: nie moge się co do tego zgodzić, ponieważ narysowałem dokładny wykres tego równania boku BC i
punkt A i już z tego wynika że A, B, C nie są współliniowe.
6 kwi 21:45
Adamm: ok
1. przepisałeś źle
2. narysowałeś źle
wybierz
6 kwi 21:46
Adamm: chyba że nadal nie chcesz przyznawać się do błędu
6 kwi 21:46
Tadeusz:
rzeczywiście
"nakoksowany"
6 kwi 21:48
jakubkoksik: masz racje, źle narysowałem, przepraszam za kłopot
6 kwi 21:51
Janek191:

To jest pewnie równanie boku AC ?
→
DC = [ 2, − 2]
6 kwi 22:01