ciągi
Pati18773: Suma trzech początkowych wyrazów ciągu geometrycznego jest równa 21, a suma trzech następnych
wynosi 188. Który wyraz tego ciągu jest równy 96 ?
w układzie równań mamy coś takiego:
a
1+a
2+a
3=21
a
4+a
5+a
6=168
jestem przy takim momencie
−q
5−q
4−q
3+8q
2+8q+8=0 po podzieleniu przez q−2 mamy
(−q
4−3q
3−7q
2−6q−4)(q−2)=0
q=2 taka jest odpowiedz tylko nie wiem co zrobić z tym pierwszym nawiasem
6 kwi 20:29
kochanus_niepospolitus:
a
1*(1+q+q
2) = 21
a
1*(1+q+q
2)*q
3 = 168
| | 168 | |
z tego układu wynika: q3 = |
| = 8 => q = 2 |
| | 21 | |
dziękuję
6 kwi 20:36
Pati18773: no właśnie wiem ale zaczęłam tak to wolałabym też tak skończyć
6 kwi 20:44
kochanus_niepospolitus:
to tak nie skończysz ... bo:
po pierwsze − stracisz za dużo czasu
po drugie − musisz wykazać, że pierwszy nawias przyjmuje wartości tylko ujemne
6 kwi 20:46
kochanus_niepospolitus:
to typowe zadanie na:
albo ktoś zauważy i 'sprytnie' rozwiąże
albo nie zauważy i się 'zakopie' w obliczeniach
6 kwi 20:47