bryła wpisana w bryłę
StrasznyNieogar:

Dany jest stożek o kącie rozwarcia 120 stopni i tworzącej długości 4. Oblicz objętość tego
walca wpisanego w dany stożek, którego pole powierzchni bocznej jest największe.
6 kwi 20:29
Mila:

H=|OS|
H=2
P
bw=2π*r*h
| |SP| | | H | |
ΔSPE∼ΔSOB⇔ |
| = |
| |
| |PE| | | R | |
r=(2−h)
√3
P
b=2π*(2−h)*
√3*h, h∊(0,2)
P(h)=2π
√3*(2h−h
2)
r=
√3
V
w=πr
2*h
V
w=π*(
√3)
2*1
V
w=3π
======
6 kwi 21:45
Eta:

Można też tak ( z trójkąta "ekierki"
r
st=2
√3
R
w= 2
√3−H
√3=
√3(2−H)
P
bw=2πRH ⇒ P
b(H)= 2π
√3(−H
2+2H) −−− osiąga max
| −2 | |
dla Hmax= |
| =1 to Rmax=√3 |
| −2 | |
V
w=..............= 3π [j
3]
6 kwi 21:59
StrasznyNieogar: Dziękuję
7 kwi 10:43