1 | ||
Na paraboli o równianiu y= | x2 wyznacz taki punkt P, któego odległość od punktu A(5,2) | |
4 |
1 | ||
Współrzędne P moge sobie zrobic (x, | x2) i moge obliczyć długość odcinka | |
4 |
1 | ||
Tylko że pochodna wychodzi | x3−10=0 co nam potem daje x=3√40 i to troszku brzydki | |
4 |
1 | ||
I teoretycznie to jest nasza współrzędna x i potem podstawie sobie do | x2 i wylicze | |
4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |