łaaatwe
Michał :): Funkcja kwadratowa f przyjmuje wartosć 5 dla dwóch argumentów ,−3' i ,7' . Zbiorem wartości tej
funkcji
jest przedział <3,+∞) . Wyznacz wzór w postaci ogólnej.
czyli mam q=3 mam też p=2 to moge sobie zrobić że y=a(x−2)2+3 a potem mam np punkt (−3,5)
czyli po
2
podstawieniu mam 5=a(−3−2)2+3 czyli 5=25a+3 czyli a =
czy dobrze to zrobiłem ?
25
6 kwi 19:58
Janek191:
Tak
6 kwi 20:08
Michał :): Dzięki , niby łatwe zadania ale czasem wydaje mi się że rozwiązanie jest zbyt oczywiste i
zaczynam się
zastanawiać czy dobrze