Wiemy, że cena za metr kwadratowy mieszkania z VAT'em 7%, narzutem dewelopera 10
Aniaczek: Bardzo proszę o pomoc w takim oto zadaniu:
Wiemy, że cena za metr kwadratowy mieszkania z VAT'em 7%, narzutem dewelopera 10% i marżą
pośrednika 5% wynosi 3300 zł. Oblicz cenę netto.
Nie mam nawet odpowiedzi, by sprawdzić wynik albo się chociaż zasugerować czymkolwiek.
6 kwi 17:56
Janek191:
x + 0,22 x = 3 300
1,22 x = 3 300
x ≈ 2 705
6 kwi 18:17
Aniaczek: Myślę, że to nie tak niestety się liczy, gdyż są metody 'od sta" i 'w stu" I chyba takie coś
byłoby zbyt banalne

Ale dziękuję
6 kwi 18:56
kochanus_niepospolitus:
w sumie to racja ... liczy się inaczej:
3300 = 1.07x −> x = 3084,11 netto
3084.11 = 1.15 t −> y = 2681,84 netto −−− taka jest cena netto mieszkania bez narzutów i marży
6 kwi 19:32
kochanus_niepospolitus:
Janek −−− VAT liczymy dopiero od ceny z wszystkimi narzutami i marżami
6 kwi 19:33
WAT: widać Janek nie prowadzi działalności gospodarczej
6 kwi 20:11
Janek191:
Zgadza się
6 kwi 20:17
kochanus_niepospolitus:
jeszcze można by było się pospierać czy narzut pośrednika jest do 'gołej ceny' (czyli to co
obliczyłem) czy już do ceny obarczonej narzutem dewelopera (i raczej to jest)
więc winno być następująco:
y*1.07*1.05*1.1 = 3300 −> y = 2670,23 PLN netto
6 kwi 20:18
kochanus_niepospolitus:
Ogólnie praktyka w handlu wygląda tak, że narzuty, marże robimy do ceny za którą my sami dany
produkt otrzymujemy.
Więc pośrednik ma cenę (netto), która już uwzględnia narzut dewelopera (możliwe, że nie znając
nawet wysokości tego narzutu) i do tego dorzuca swoją 5% marżę.
6 kwi 20:20
kochanus_niepospolitus:
Na przykład.
Ja nie mam bladego pojęcia ile kosztują fabrykę urządzenia, którymi (jako de facto pośrednik)
handluję.
Ja znam cenę po jakiej sprzedaje mi fabryka i do tej ceny doliczam swoją marżę i daje to dalej.
6 kwi 20:21
Aniaczek: Natomiast ja zrobiłam tak:
K0 − cena początkowa
| | 3300 | |
K0 = |
| |
| | (1,10)(11−0,05)(11−0,07) | |
i wyszło mi K0 = 2652
6 kwi 20:57
Aniaczek: Liczyłam metodą w stu dla 7% oraz 5 %, a dla 10% "dla sta"
6 kwi 20:58
kochanus_niepospolitus:
szczerze mówiąc ... nie mam bladego pojęcia co to jest 'w stu' i 'dla sta'
6 kwi 21:16
Aniaczek: Widzę, że uznałeś te 10% oraz 5% jakby były "z tej samej partii", natomiast z tego co
wyczytałam, podatek oraz marżę powinniśmy zaliczać do "tej samej grupy" czyli tak jakby je
zsumować

Uznałam, że 10% oraz 5% jest z tej samej grupy i podstawiłam do wzoru i wyszedł
Twój wynik, także to zależy chyba od interpretacji. Dziękuję uprzejmie
6 kwi 21:26