Potęga liczby zespolonej.
Esgath: Proszę o sprawdzenie czy dobrze wykonałem obliczenia;
muszę policzyć (2 +2i)10
więc najpierw |z| = 2√2
cosA = 22√2 = √22
sinA takżę wychodzi tyle
więc jest to kąt 45 stopni ===> π4
z= 2√2 * ( cos π4 + i*sin π4 )
z10 = (2√2)10 * ( cos 10π4 + i*sin 10π4)
cos 10π4 = cos( 2π + 12π) ====> cos π2
więc
z10 = (2√2)10 * ( cos π2 + i*sin π2)
z10 = (2√2)10 * ( 0 + i*1)
6 kwi 17:53
Janek191:
( 2 + 2 i )10 = 210*( 1 + i)10 = 1024*( 1 + 2i − 1)5 = 1024*25*i5 =
= 215 i
6 kwi 17:56
Esgath: Dzięki
6 kwi 18:08