Całka niewłaściwa
PrzedsesjowaNauka: | | 1 | |
∫ |
| w zakresie od 1 do oo |
| | x2(x2+1) | |
| | A | | B | | Cx+D | |
Rozkładam na trzy ułamki |
| + |
| + |
| |
| | x | | x2 | | x2+1 | |
Ostatecznie wychodzi mi +oo .. , czy mógłbym prosić o weryfikację ?
6 kwi 17:45
Adamm: całka jest zbieżna
6 kwi 17:47
Adamm: | 1 | | 1+x2−x2 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| − |
| |
| x2(x2+1) | | x2(x2+1) | | x2 | | x2+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| − |
| dx=− |
| −arctgx+c |
| | x2 | | x2+1 | | x | |
6 kwi 17:49
PrzedsesjowaNauka: czyli mój zapis powyżej jest błędny ?
6 kwi 17:58
Adamm: który zapis
6 kwi 18:02
Adamm: błędne są twoje obliczenia
6 kwi 18:02