geometria analityczna
Pati18773: Punkt D(−2,−1) jest spodkiem wysokości opuszczonej z wierzchołka A(4,2) trójkąta równobocznego
ABC. Wyznacz współrzędne:
a) środka okręgu opisanego na tym trójkącie
b) pozostałych wierzchołków tego trójkąta
| | 3 | | 1 | |
co do a to wyznaczyłam sobie równanie AD : yAD= |
| x+ |
| |
| | 8 | | 2 | |
wiadomo jeszcze że ten środek będzie w punkcie przecięcia się wysokości
| | a√3 | |
mogę wyliczyć wysokość AD i wyliczyć a ze wzoru h= |
| − wyszło że a=2√15 |
| | 2 | |
ale dalej już utknęłam niestety
jakaś podpowiedź ?
6 kwi 17:17
Janek191:

Źle wyznaczona jest prosta zawierająca wysokość
6 kwi 17:23
Janek191:
D = ( − 2, −1)
A = ( 4, 2)
| | 2 − (−1) | | 3 | | 1 | |
a = |
| = |
| = |
| |
| | 4 − (−2) | | 6 | | 2 | |
y = 0,5 x + b
więc
2 = 0,5*4 + b ⇒ b = 0
y = 0,5 x
=======
6 kwi 17:25
Janek191:
a) Środek okręgu opisanego
S = (x , y)
→ →
2*DS = SA
więc
2*[ x − (−2), y − (−1) ] = [ 4 − x, 2 − y]
2*[ x + 2, y + 1 ] = [ 4 − x, 2 − y ]
[ 2 x + 4, 2 y + 2] = [ 4 − x, 2 − y ]
2 x + 4 = 4 − x i 2 y + 2 = 2 − y
3 x = 0 i 3 y = 0
x = 0 i y = 0
S = (0,0)
oraz
r2 = I SA I2 = 42 + 22 = 20
r = 2√5
Równanie okręgu opisanego
x2 + y2 = 20
6 kwi 17:31
Pati18773: no własnie cały czas mi cos z tym nie szło i widziałam z rysunku że a=0.5 ale no
6 kwi 17:38
Janek191:

Prosta prostopadła do prostej DA:
y = − 2 x + b D = ( −2 , −1)
więc
− 1 = −2*(−2) + b
−1 − 4 = b
b = − 5
y = − 2 x − 5
========
Rozwiązujemy układ równan
x
2 + y
2 = 20
y = − 2 x − 5
−−−−−−−−−−−
x
2 + ( −2 x − 5)
2 = 20
x
2 + 4 x
2 + 20 x + 25 − 20 = 0
5 x
2 + 20 x + 5 = 0 / : 5
x
2 + 4 x + 1 = 0
Δ = 16 − 4*1*1 = 12 = 4*3
√Δ = 2
√3
| | − 4 − 2√3 | |
x = |
| = − 2 − √3 lub x = − 2 + √3 |
| | 2 | |
zatem
y = 2
√3 − 1 lub y = −2
√3 − 1
B = ( − 2 +
√3, − 2
√3 − 1)
C = ( −2 −
√3 , 2
√3 − 1)
6 kwi 17:43
Pati18773: Wszystko jasne szkoda że zapomniałam o tym stosunku dziękuję bardzo !
6 kwi 17:58
Janek191:
Może jeszcze za wcześnie na stosunek

?
6 kwi 17:59