kombinatoryka
Kuba Bobacz: ile jest liczb 15 cyfrowych w których suma cyfr jest równa 3?
6 kwi 17:16
Alky: Na tego typu zadania są gotowe wzory:
n=15
k=3
Można też oczywiście na piechotę, ale to musisz sobie rozpisać te sytuacje
6 kwi 17:21
Mila:
x
1+x
2+x
3+....+x
15=3 i x
1≥1
x
1+x
2+x
3+....+x
15=2
Liczba rozwiązań w zbiorze N
6 kwi 17:24
Adamm: (x
1+1)+...+x
15=3
x
1+...+x
15=2 gdzie x
i≥0 oraz x
i∊ℤ
| | | | | | 16*15 | |
ilość rozwiązań to | = | = |
| =120 |
| | | | 2 | |
6 kwi 17:24
Kuba Bobacz: dziękuję za pomoc!
6 kwi 17:39