Ekstrema funkcji
Marco: | x2 +3x | |
Oblicz ekstrema funkcji f(x)= |
| |
| x−1 | |
6 kwi 16:53
zef: Df:R\{1}
| (2x+3)(x−1)−(x2+3x) | | x2−2x−3 | |
f'(x)= |
| = |
| |
| (x−1)2 | | (x−1)2 | |
| x2−2x−3 | |
f'(x)= |
| ⇔ x2−2x−3=0 , x=−1∊D lub x=3∊D |
| (x−1)2 | |
Maksimum w f(−1), minimum w f(3)
6 kwi 17:07
Alky: Maks w f(3) Min w f(−1)
6 kwi 17:11
Marco: No i maksimum wynosi 1, a minimum 9, ale mam problem z narysowaniem tabelki...
6 kwi 17:12
Janek191:
Df = ℛ \ {1}
| (2 x + 3)*(x −1) − (x2 +3 x)*1 | |
f '(x) = |
| = |
| (x −1)2 | |
| 2 x2 − 2 x +3 x − 3 − x2 −3 x | | x2 −2 x − 3 | |
= |
| = |
| = |
| (x −1)2 | | (x −1)2 | |
| ( x + 1)*(x −3) | |
= |
| = 0 ⇔ x = − 1 lub x = 3 |
| (x − 1)2 | |
W x = − 1 pochodna zmienia znak z + na −, a w = 3 odwrotnie z − na +.
więc
w x = −1 funkcja ma maksimum lokalne, a w x = 3 minimum lokalne.
6 kwi 17:13
zef: Alky ?
6 kwi 17:18
Alky: Oczywiście się pomyliłem w 17:11

Na odwrót
6 kwi 17:18
Marco: A ta tabelka?
6 kwi 17:46
Janek191:
zef źle pisze

Funkcja osiąga maksimum lokalne w punkcie x = − 1 ( a nie w f(−1) ).
y
max = f(−1) = 1
Podobnie − f osiąda minimum lokalne w punkcie x = 3 ( a nie w f(3) ).
y
min = f(3) = 9
6 kwi 17:50
Marco: Tabelka?
6 kwi 17:52