zadanka
przyszłymakler: 1. Ciąg arytmetyczny o wyrazie ogólnym an= 5n + 3 ma dwieście wyrazów. Wyraz stojący na k−tym
miejscu licząc od ostatniego wyrazu ciągu jest równy?
A. 1003 −5k B. 1008 −5k C. 1006 − 5k D. 1009 −5k
2. Określ liczbę ujemny rozwiązan równania |−(x+1)2 +4| = 5−|x|
no to ja poprzekształcałem na:
|(x+1)2 −4| = |x| −5
I żeby wyrażenie miało sens
|x| − 5 ≥ 0
ale nie wiem jak to zrobić (to zadanie zamknięte) szybko, bez wyliczania przypadków
3. Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x−5 jest równa 9. Zatem reszta z dzielenia
wielomianu W(X+3) przez dwumian x−2 jest równa?
6 kwi 16:21
Bogdan:
k−ty wyraz od ostatniego wyrazu to an−k+1
6 kwi 16:32
Metis: 2) Dla mnie najlepsze będzie rozwiązanie graficzne. Nie pytają o konkretne dane, a tylko ilość
wiec bez problemu określisz po rysunku.
6 kwi 16:55
Adamm: w(5)=9
zatem w(2+3)=?
6 kwi 16:59
Adamm: może inaczej
w(x+3)
podstawiając u=x+3
w(u)
szukamy reszty z dzielenia w(u) przez x−2=u−5
6 kwi 17:04
Metis: 3) Reszta 1? Masz odp?
6 kwi 17:37
przyszłymakler: w 3 jest 9
6 kwi 17:55
Metis: Czyli
Adammm napisał dobrze

w(5)=9
zatem w(2+3)= 9

Korzystamy z tw.:
Reszta z dzielenia W(x) przez dwumian (x − a) jest równa W(a).
6 kwi 17:59
Przyszlymakler: A chcielibyście trochę szersze rozwiązanie zamieścić do zad 1?
6 kwi 18:27
Mila:
Bogdan podał numer wyrazu ciągu,teraz oblicz jego wartość:
a200−k+1=5*(200−k+1)+3=...
6 kwi 18:38
Przyszlymakler: Ale dlaczego +1 ?
6 kwi 18:39
Przyszlymakler: Już rozumiem ! Dziękuję wszystkim
6 kwi 18:45
Mila:

Pierwszy wyraz od początku a
1
drugi wyraz od początku a
2
Liczymy od końca:
pierwszy wyraz od końca ma nr 200
drugi wyraz od końca ma nr 199
trzeci wyraz od końca ma nr 198
A nie zgadza się z odpowiedzią?
6 kwi 18:57