geometria analityczna
Ingis: Wyznacz równania stycznych do okręgu o równaniu x2 + y2 + 4x −6y =7 nachylonych do osi OX
pod kątem α, takim, że sinα=−2cosα.
Ogarnęłam już, że r=2√5, współczynnik a1=a2=−2 i że środek okręgu ma współrzędne S (−2,3),
ale nie umiem tego ruszyć dalej.
Jak ogólnie rozwiązywać takie zadanie?
6 kwi 16:01
Zdzisław: Masz równania dwóch prostych opisanych wzorem:
y=−2x+b
Podstaw równanie prostej do równania okręgu i będziesz miała funkcję kwadratową zmiennej x.
Policzysz deltę tej funkcji (która musi być równa zeru). Potem kolejną deltę (w zależności od
b) i powinnaś mieć dwa rozwiązania dla b, czyli dwie proste styczne do okręgu
6 kwi 16:06
Ingis: ok, to próbuję, dzięki
6 kwi 16:14