D
Z:
Z Opola do Warszawy wyruszyły jednocześnie dwa autobusy. Pierwszy z nich przez połowę czasu
podróży jechał ze średnią prędkością 40km/h, a drugi etap pokonał z dwukrotnie większą średnią
prędkością. Drugi autobus jechał początkowo ze średnią prędkością 80km/h, a od połowy drogi
poruszał się z dwukrotnie mniejszą średnią prędkością. Który z autobusów wcześniej dotarł do
Warszawy?
6 kwi 15:57
g:
1. s = t
1/2 * 40 + t
1/2 * 80 = 60*t
1 t
1 = s/60
| | s/2 | | s/2 | |
2. t2 = |
| + |
| = s*3/160 ≈ s/53.3 |
| | 80 | | 40 | |
t
1 < t
2
6 kwi 17:07