pochodna
barabasz: Pochodna pewnej funkcji określona jest wzorem: f'(x) = 2x +6, oblicz punkt przecięcia tej
funkcji z funkcją macierzystą, wiedząc, że należy do niej punkt P(5;10)
6 kwi 15:18
Pytający:
f'(x) = 2x +6 ⇒ f(x)=x2+6x+c
10=52+6*5+c ⇒ c=−45
f(x)=x2+6x−45
6 kwi 15:51
piotr: f(x) = x2 + 6x + C
f(5) = 52 + 6*5 + C = 10 ⇒ C = −45
punkt przecięcia w x, dla którego f(x) = f'(x)
⇒
x2 + 6x −45 = 2x + 6 ⇒ x = −2 − √55 ∨ x = −2 + √55
f( −2 − √55) = −2 (√55 − 1)
f( −2 + √55) = 2 + 2 √55
Punkty przecięcia:
(−2−√55; −2√55−2) oraz (−2+√55; 2+2√55)
6 kwi 15:54