Dowód
Zdzisław: Udowodnij, że ∀
n∊ℕ , liczba (n
2−n)(n
9+1) jest podzielna przez 6.
sprawdzam dla n=2:
(2
2−2)(2
9+1)=2*(513)=2*3k, k∊ℤ. Zgadza się...
Chciałem indukcją ale te n
9 mnie zniesmaczyło... totalnie nie wiem jak sie za to zabrać
![](emots/2/kwasny.gif)
Jakieś wskazówki?
6 kwi 15:09
Adamm: n*(n−1) to 2 kolejne liczby, zatem jest podzielne przez 2
dla n=3k mamy liczbę podzielną przez 3
dla n=3k+1 mamy liczbę podzielną przez 3
dla n=3k+2 mamy (3k+2)9+1=((3k+2)3+1)((3k+2)6−(3k+2)3+1)=
=3*(k+1)((3k+2)2−(3k+2)+1)((3k+2)6−(3k+2)3+1) co jest podzielne przez 3
zatem cała liczba jest podzielna przez 3 oraz 2 ⇒ przez 6
6 kwi 15:16
Adamm: z twierdzenia Fermata
n2≡1 mod 3
(n2−n)(n9+1)≡(n−1)*n*(n+1)≡0 mod 3 (jako 3 kolejne liczby naturalne
tak to można było zrobić jak znasz kongruencje
6 kwi 15:19
Zdzisław: Racja, dzięki
Adamm za pomoc, już wszystko rozumiem
6 kwi 15:21
Adamm: przepraszam, tylko gdy 3 nie dzieli n
dla dowolnego n mamy
n3≡n mod 3
(n2−n)(n9+1)≡(n−1)*n*(n+1)≡0 mod 3
wychodzi na to samo
6 kwi 15:23
Adamm: właściwie to od razu można było użyć skróconego mnożenia
(n2−n)*(n9+1)=n*(n−1)*(n+1)(n2−n+1)(n6−n3+1)
n*(n−1)*(n+1) to 3 kolejne liczby naturalne ⇒ 6|(n2−n)*(n9+1)
6 kwi 15:31
Zdzisław: Zawsze zastanawia mnie to jak wpaść na taki rozkład:
"(n2−n)*(n9+1)=n*(n−1)*(n+1)(n2−n+1)(n6−n3+1)"
Jest na to jakiś dobry sposób, czy trzeba przerobić multum zadań żeby dojść do tego?
6 kwi 15:35
przyszłymakler: n9 + 1 = (n3)3 + 13
6 kwi 15:41
Zdzisław: Okej wszystko jasne, dzięki raz jeszcze
6 kwi 15:47