kombinatoryka
..,: Ile jest wszystkich liczb sześciocyfrowych, w zapisie których występują dokładnie dwie cyfry
parzyste? Prosze o pomoc i wyjasnienie
6 kwi 13:11
Jerzy:
jak nie rozumiesz , pytaj.
6 kwi 13:16
kochanus_niepospolitus:
1)
obie cyfry parzyste są takie same:
_
sześć miejsc ... wybieramy cyfrę parzystą (jedną z 4 −−− 0 na razie odpuszczamy) ... a kolejne
4 miejsca zajmują losowo wybrane liczby nieparzyste (mogą się powtarzać)
teraz to samo ... ale parzystą cyfrą będzie 0.
| | | |
1* 44 * | (bo 0 nie może być na pierwszym miejscu) |
| | |
2)
wybieramy dwie różne cyfry (niech żadna z nich nie będzie 0)
wybieramy dwie różne cyfry − jedna z nich to 0
sumujemy to wszystko i mamy wynik
6 kwi 13:22
6 kwi 13:22
Jerzy:
Czemu rozpatrujesz oddzielnie dwie jednakowe parzyste i dwie rózne parzyste ?
6 kwi 13:24
kochanus_niepospolitus:
nie ma w treści zadania powiedzianego, że ów cyfry mają być różne
6 kwi 13:25
Jerzy:
Dokładnie dwie parzyste = mogą być obie równe lub różne.
Nie jest powiedziane dokładnie dwie różne cyfry parzyste.
6 kwi 13:26
..,: podobnie robicie to jak ja ale nadal wynik nie zgadza się z odpowiedziami
6 kwi 13:34
Jerzy:
Podaj wynik .
6 kwi 13:36
..,: 218 750
6 kwi 13:39
Pytający:
| | | |
*52*54+4* | *5*54=56(10+4)=218750 |
| | |
6 kwi 13:49
Jerzy:
Moja odpowiedź z 13:16 daje dokładnie wynik: 218 750.
6 kwi 13:51
Jerzy:
Przepraszam z 13: 22 ( po poprawce)
6 kwi 13:51
..,: to ja chyba liczyć nie potrafię
6 kwi 13:55
Pytający:
Jerzy, nie daje − w przypadku gdy parzysta jest pierwsza wylosowałeś jedynie 3 nieparzyste
(53).
6 kwi 13:57
Jerzy:
= 5*10*52*53 + 4*5*5*54 = 156 250 + 62 500 = 218 750
6 kwi 14:00
Jerzy:
Już widzę ... 13:22 na końcu miało być 5
4 , a nie 5
3
6 kwi 14:01
..,: dzięki
6 kwi 14:06