enter:
Funkcja określona jest wzorem f(x)=(3m-5)x2-(2m-1)x+0,25(3m-5). Wyznacz te wartości
paramteru m ∈ R, dla których najmniejsza wartość funkcji jest liczbą dodatnią.
***
fmin>0 gdy x=x{w}=-b/2a=-(2m-1)/2*(3m-5)=(-2m+1)/(6m-10)>0⇒(patrz:wykonałam założenie)⇒
⇒-2m+1>0⇒m>0,5
zał: 6m-10>0⇒m>5/3
Wzięłam część wspólną i uzyskałam m>5/3
niestety również źle. pomóżcie, powiedzcie dlaczego?
9 lis 19:32
coco:
warunki zad ;
1) a ≥ 0 bo minimum
2) yw >0 bo minimum dodatnie
1) 3m -5 ≥ 0 <=> m ∈< 5/3 , ∞)
2) yw = -Δ / 4a >0
Δ = ( 2m - 1)
2 -4 *(3m -5) * 1/4 (3m - 5)
= - 7 m
2 + 26m - 24
- 7m
2 +26m -24 -7 ( m + 11/7) (m + 15/7)
------------------------ > 0 <=.> ------------------------------- > 0
4 (3m -5) 4 ( 3m - 5)
-28 (m +11/7) ( m + 15/7) ( 3m -5) >0
dzielimy przez (- 28) i zmieniamy zwrot nierównosci
(m +11/7)(m+15/7)(3m-5) < 0

miejsca zerowe m = -11/7 m = - 15/7 m = 5/3
zaznacz m-ca na osi i poprowadź krzywa przez te miejsca
zaczynając od prawej strony od góry
wybierz te przedziały z pod osi bo < 0
odp; m∈( -∞, - 15/7) U ( - 11/7 , 5/3)

9 lis 22:47