proszę o rozwiązanie
Anna: oblicz P(AIB) wiedząc że P(B,∩A)= 0,23 , P(A,∪B,) = 0,82 i P(A∪B) = 0,75
6 kwi 12:56
kochanus_niepospolitus:
Co ten symbol: , ma oznaczać ?
6 kwi 13:26
Anna: tak jest napisane na kartce
chyba że to ma być P(A\B)
6 kwi 14:20
Pytający:
A', B' − dopełnienia
P(A'∪B')=1−P((A'∪B')')=1−P(A∩B) ⇒ P(A∩B)=1−P(A'∪B')=1−0,82=0,18
P(B'∩A)=P(A\B)=P(A)−P(A∩B) ⇒ P(A)=P(B'∩A)+P(A∩B)=0,23+0,18=0,41
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B) ⇒ P(B)=P(A∪B)−P(A)+P(A∩B)=0,75−0,41+0,18=0,52
| | P(A∩B) | | 0,18 | | 9 | |
P(AIB)= |
| = |
| = |
| |
| | P(B) | | 0,52 | | 26 | |
6 kwi 14:43
Anna: dziękuję
6 kwi 14:49
Anna: jeszcze mam jedno zadanie
Rzucamy trzema pięciościennymi symetrycznymi kostkami z liczbami odpowiednio 0,1,4,6,8
na poszczególnych ściankach Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia że suma wyrzuconych liczb
jest podzielna przez 3
6 kwi 14:56
Pytający:
|Ω|=5
3=125
Zauważmy, że mamy:
0,6 − 2 liczby dające z dzielenia przez 3 resztę 0
1,3 − 2 liczby dające z dzielenia przez 3 resztę 1
8 − liczbę dającą z dzielenia przez 3 resztę 2
Aby suma trzech liczb była podzielna przez 3 musimy dodać (niech a
n oznacza liczbę dającą z
dzielenia przez 3 resztę n):
| | | |
1. a0+b0+c0 // każdą liczbę wybieramy na | =2 sposoby (0 lub 6), 23=8 przypadków |
| | |
| | | |
2. a1+b1+c1 // każdą liczbę wybieramy na | =2 sposoby (1 lub 3), 23=8 przypadków |
| | |
| | | |
3. a2+b2+c2 // każdą liczbę wybieramy na | =1 sposób (8), 13=1 przypadek |
| | |
| | | | | |
4. a0+a1+a2 // a0 wybieramy na | =2 sposoby, a1 wybieramy na | =2 sposoby, a2 |
| | | |
| | | |
wybieramy na | =1 sposób oraz zmieniamy kolejność a0,a1,a2 na 3!=6 sposobów, |
| | |
2*2*1*6=24 przypadki
Łącznie: 8+8+1+24=41 przypadków
| | 41 | |
P(suma wyrzuconych liczb jest podzielna przez 3)= |
| |
| | 125 | |
6 kwi 15:44
Pytający: Oczywiście powinno być "1,4", nie "1, 3" i "1 lub 4", nie "1 lub 3".
6 kwi 15:48
Anna: dziękuję
6 kwi 16:08