Układ współrzędnych
Bul: W układzie współrzędnych dane są punkty A = (a,6) oraz B = (− 8,b) . Punkt C = (1,2) jest takim
punktem odcinka AB , że |AC | = 14|AB | . Wynika stąd, że...
Wyszło mi a=4 i b=2/3, ale takiej odpowiedzi nie ma
![emotka](emots/1/smutny.gif)
Do a=4 jest odpowiedź z b=−10
6 kwi 12:20
powrócony z otchłani:
Pokaz swoje obliczenia
6 kwi 12:35
Bul: Przepraszam, |AC|=1/4|AB|
Ustaliłem sobie środek AB czyli S=(a−82 ; 6+b2)
Następnie podłożyłem to do C, które było środkiem odcinków A i S, niestety jak to zapisuję to
robi się bajzel i nie da się przeczytać tutaj, no ale podłożyłem to po prostu drugi raz do
wzoru na środek odcinka A i S oraz do podanych współrzędnych C.
Z tego w końcu wyszło 2a+a−8=4 oraz 2b+6+b=8
6 kwi 12:50
Jerzy:
AC
→ = [1−a;−4]
AB
→ = [−8−a;b−6]
Zatem:
| 1 | |
[1−a;−4] = |
| [−8−a;b−6] |
| 4 | |
Przemnóż i porównaj współrzedne wektorów.
6 kwi 12:59