geometria liceum pomoc
JamMaj:

Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt ABC, w którym |BAC|= 30(stopni) , ACB =
105(stopni) przekątna ściany bocznej o najmniejszym polu tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 45.
wiedząc że wysokość graniastosłupa jest równa 2dm oblicz jego objętość.
Powinno wyjść 2(
√3 +1) a mi wychodzi 2(2
√3+2}.
Zrobiłam to tak
30 jest najmniiejszy kat a że wszystkie krawędzie boczne są rowne to sciana naprzeciw kąta 30
bedzie najmniejsza.
poprowadziłam przekątną od wierzch C do B1 no i między przekątną a |CB| kąt 45 stopni.
kąt B w trójkącie ABB1 musi mieć 90 więc 90−45, daje nam to że CBB1 jest równoramienny więc
skoro CB = 2 to CB1= 2
i z własności trójkąta 45 45 90 CB = 2
√2
no a jeśli poprowadzimy wyskość w podstawie to mamy dwa trójkąty CBE 45 45 90 i AEC 30 60 90
z własności trójkątów wyszło mi że podstawa to 2
√3+2 wysokość to 2 i z wzoru na objętość
policzyłam
1 | |
| * (2√3+2) * 2 * 2 = 2(2√3+2) a w odpowiedziach jest inaczej, dlaczego? |
2 | |
kochanus_niepospolitus:

na poczatek ... TRAGICZNY rysunek ... nic na nim nie widać.
α = 45
o (czyli ściana boczna jest kwadratem) ⇒ x = H = 2
z | |
| = ctg 30o = √3 ⇒ z = √6 |
h | |
z+y =
√6 +
√2 =
√2(1+
√3)
| √2*√2(1+√3) | |
PΔ = |
| = 1 + √3 |
| 2 | |
V = P
Δ* H = 2(1 +
√3)