Proszę o pomoc.
NieUmiem: W trapezie prostokątnym przekątne przecinają się pod kątem prostym. Podstawy tego trapezu mają
długości 3 i 12. Oblicz obwód trapezu.
6 kwi 00:31
Alky:

3 kolorowe trójkąty (jakbym ich nie narysował

) są w jakiś sposób do siebie podobne.
Wynik otrzymałem (zakładając, że gdzieś się nie pomyliłem) 21+3
√13 . Myśl
6 kwi 01:37
Eta:

Trójkąty ABS iDCS są podobne w skali k=4
x
2+y
2=9
16x
2+16y
2=144
−−−−−−−−−−−−−−
17x
2+17y
2=153
oraz
16x
2+y
2=h
2
i x
2+16y
2=c
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
17x
2+17y
2= h
2+c
2 ⇒ h
2+c
2=153
oraz h
2+81=c
2 ⇒ h
2−c
2=−81
−−−−−−−−−−−−−−−
2h
2=72 ⇒
h=6
to c
2=h
2+81
c
2=36+81 ⇒
c=3√17
Obwód = ..............
6 kwi 01:41
Eta:
Poprawiam chochlika
c=3√13
6 kwi 01:43
Alky: Znowu zostałem zdeklasowany w dziedzinie : Rysunek

Swoją drogą jak podpisuje się wierzchołki ? ^^
6 kwi 01:44
Eta:

Klikasz okienko T
i wpisujesz literkę
6 kwi 01:47
Alky:

^^
6 kwi 01:50
Eta:
6 kwi 01:55