matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Agata:
wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=sin2x+cos2x w przedziale <0,pi/2>
6 kwi 00:16
Jerzy:
f(0) = sin0
o
+ cos
o
= 0 + 1 = 1 f(π/2) = sinπ + cosπ = 0 − 1 = −1 f'(x) = 2cos2x − 2sin2x
π
π
f'(x) = 0 ⇔ sin2x = cos2x ⇔ 2x =
⇔ x =
4
8
f"(x) = − 4sin2x − 4cosx f"(π/8) = −4sin(π/4) − 4cos(π/4) < 0
π
Funkcja posiada maksimum lokalne dla x =
8
√
2
√
2
f(π/8) = sin(π/4) + cos(π/4) =
+
=
√
2
2
2
f
min
= − 1 f
max
=
√
2
6 kwi 08:23
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick